zondag 18 maart 2012

Algemene technische informatie stoomoven

 Dit is informatie gevonden over stoomovens die een beter idee kunnen geven over de werking ervan, wat belangrijk is staat vetgedrukt.

De werking
De werking van de stoomoven is even eenvoudig als effectief. Door  openingen in de bodem van de pan stroomt de stoom rechtstreeks over en tussen de ingrediënten, waardoor ze er aan alle kanten mee worden omsloten. Daarom kunnen bij het koken met stoom ook verschillende stoompannen boven elkaar worden gebruikt. Omdat de gerechten niet in het water liggen, kunnen waardevolle vitamines en mineralen niet oplossen en blijven ze bijna volledig behouden. Daarom is de smaak bijzonder intens, zijn kruiden en zout niet of nauwelijks nodig en kan ook de toevoeging van boter of olie achterwege blijven.


Stoomovens
Stoomovens hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen, vooral vanwege het snel en eenvoudig bereiden van aardappelen, groente, vis en rijst welke in de stoomoven hun smaak behouden en waardoor de te bereiden gerechten lekker en gezond zijn! In een stoomoven kunnen, evenals in een hete luchtoven, verschillende gerechten in eens worden bereid. We onderscheiden stoomovens in twee categorieën: lage en hoge druk stoomovens. Een lagedruk stoomoven, de naam zegt het feitelijk al, werkt op lage druk of is eigenlijk drukloos. Een lage druk stoomoven heeft een waterreservoir van ongeveer anderhalve liter. De stoomoven regelt zelf de benodigde hoeveelheid water om een gerecht te stomen. Als het reservoir leeg raakt wordt dit in het display weergegeven. Er zijn niet zoveel merken met een hoge druk stoomoven. Miele (voorheen Imperial) is de uitvinder van de hoge druk stoomoven. Een hoge druk stoomoven heeft een hermetisch afgesloten deur welke als het apparaat wordt ingeschakeld niet te openen is. Ook heeft dit type oven een vaste wateraansluiting waardoor er nooit een waterprobleem kan ontstaan. Hoge druk stoomovens zijn professionele apparaten en daardoor erg kostbaar. De werking is nagenoeg gelijk aan een lage druk stoomoven. Beide stoomovens hebben een kinderbeveiliging.

Hoge druk stoomoven
Belangrijk om te onthouden bij een hogedrukstoomoven: de watertoevoer gebeurt d.m.v. een vaste wateraansluiting, de temperatuur loopt op tot 120°C en de bereidingstijden zijn zeer kort.
Bij de hogedrukstoomoven bevindt de stoom zich in de ovenruimte op een hogere druk dan de atmosferische. Het voordeel van deze techniek is dat de kooktijden aanzienlijk kunnen worden ingekort, net zoals in de snelkookpan, waar in principe dezelfde techniek wordt toegepast. Het nadeel is dan weer dat men zeer goed op de hoogte dient te zijn van de kooktijden voor de gerechten die men wenst klaar te maken. De kleinste afwijking kan resulteren in een ontgoochelend resultaat: bij een te korte tijd is de zaak nog niet gaar, bij een te lange tijd wordt het gerecht letterlijk platgekookt.

Filmpje hoge druk oven


Lage druk stoomoven
Belangrijk om te onthouden bij een lagedrukstoomoven: de watertoevoer gebeurt d.m.v. een reservoir en de ovenruimte is eerder beperkt.
Bij de lagedrukstoomoven bevindt de stoom zich in de ovenruimte op atmosferische druk, met andere woorden, dezelfde druk als de luchtdruk in de keuken. De stoom kan op verschillende manieren worden opgewekt, waarbij het principe weliswaar altijd hetzelfde is: water wordt in de ovenruimte zelf of in een aparte ruimte op een heet weerstandselement gedruppeld, waarna het verdampt.
Op die manier ontstaat de verhoogde luchtvochtigheidsgraad. Het voordeel van deze techniek is dat instellingsfouten slechts zelden tot slechte resultaten leiden. Is de tijd wat te kort gekozen en is het gerecht nog niet gaar, dan stelt men wat extra tijd bij. Is de tijd wat te lang gekozen dan heeft dit geen negatieve invloed op het resultaat.

Filmpje lage druk oven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten